Kako pravilno očistiti SCHOCK kamnito pomivalno korito?


11. avgust 2022

Bi radi v vaši kuhinji imeli kamnito korito, pa vas skrbi, da ga ne boste uspeli obdržati čistega? Vas je morda še bolj strah imeti belo kamnito korito? Znano je, da se nasplošno na beli barvi pozna vsak madež prej kot pri drugih barvah, ampak brez skrbi, odpravili vam bomo vsak dvom. In če bo spodnji video odpravil dvom za čiščenje belega korita, bi moral tudi za vse ostale barve.

Čiščenje in vzdrževanje kamnitih pomivalnih korit se od čiščenja pomivalnih korit iz plemenitega jekla nekoliko razlikuje, saj gre v osnovi za dva različna materiala, ki imata različne fizikalne lastnosti in posledično tudi različno reagirata na vodo ter umazanijo. V osnovi je vzdrževanje korita iz plemenitega jekla sicer res enostavnejše, ampak je tudi čiščenje kamnitega korita zelo enostavno.

V spodnjem videu si lahko pogledate, kako se z belega kamnitega korita enostavno odstranijo rdeča pesa, sojina omaka, chili omaka, gorčica, lak za nohte, podpis z alkoholnim flomastrom ter sledi kovinskih loncev.

Osnovno (vsakodnevno) čiščenje madežev
Najpogosteje je na vsakodnevnem seznamu opravil čiščenje korita, ko se po vsakem obroku v koritu nabereta umazana posoda ter ostanki hrane. Najlažje je madež očistiti takoj, ko se korito umaže, ampak nič hudega, če se madež posuši. V tem primeru vam bo spodaj opisan postopek čiščenja pomagal odstraniti vso umazanijo s površine pomivalnega korita.
1. Najprej madež obrišite s papirnato brisačko, da s korita poberete večje kose umazanije.
2. Če se vam je umazanija zasušila do suhega in trdega stanja, predlagamo, da za nekaj minut čez madež položite mokro papirnato brisačko, da se madež namoči in zmehča, saj ga bo tako lažje odstraniti.
3. Ko ste večje kose umazanije odstranili, v toplo vodo dodajte detergent za čiščenje posode in s čistilno gobico z drgnjenjem čistite madež, dokler ne izgine. To čistilno gobico priporoča tudi proizvajalec. Če ste takšne nano čistilne gobice že kdaj uporabili, potem veste, da se od navadnih čistilnih gobic in krp zelo razlikujejo. So veliko bolj efektivne od navadnih krp, saj delno delujejo tudi kot radirka, zato naj vas ne preseneti, ko se bodo tudi prej obrabile kot navadne čistilne gobice in krpe.
4. Če imate takšno korito, ki dovoljuje, da odstranite varnostni preliv, le tega odstranite in očistite korito tudi na tem predelu.
5.1. Če opazite, da pri vašem kamnitem koritu voda več ne odteka do konca, ga mokrega obrišite s suho čistilno gobico.
5.2. Sicer lahko korito obrišete z navadno čisto suho krpo.
*za vsakodnevno čiščenje lahko uporabljate blage detergente za pomivanje posode ter sodo bikarbono in kis za odstranjevanje vodnega kamna

Temeljito čiščenje in vzdrževanje kamnitih pomivalnih korit
Zraven vsakodnevnega osnovnega čiščenja korita je kamnito korito priporočljivo vsake 2-3 mesece temeljito očistiti in zaščititi z balzamom, da vam bo dobro služilo dolga leta. In kakšna so priporočila za vzdrževanja kamnitih korit?
1. Pomivalno korito najprej s čistilno gobico očistite po zgornjem postopku po celotni površini, da bo celo korito čisto in na njem ne bo več nobenih maščob.
2. Korito splaknite z vodo in obrišite z gobico.
3. Pred uporabo balzama za zaščito korita je vedno potrebno odstraniti vodni kamen. Na temnih površinah se vodni kamen vidi bolje kot na svetlih, zato priporočljivo, da odstranjevalec vodnega kamna uporabite ne glede na barvo vašega kamnitega korita. Odstranjevalec vodnega kamna EasyCare Descaler lahko najdete v našem setu za vzdrževanje kamnitih pomivalnih korit EasyCare. Majhno količino odstranjevalca vodnega kamna nanesete na suho krpo, z njo premažete celotno površino vašega pomivalnega korita ter pustite odstranjevalec delovati približno 15 minut. Nato korito ponovno splaknite z vodo.
4.1 Če vašega belega kamnitega korita niste že dolgo čistili, lahko uporabite tudi EasyCare belilo. To belilo je precej močno čistilo, zato pri čiščenju uporabite rokavice, da si zaščitite kožo na rokah. Prav tako velja opomniti, da se belila uporabljajo samo pri belih koritih (barvah Polaris in Day), sicer lahko barvo na vašem koritu z belilom poškodujete ter posladično spremenite, da postane korito listasto in barva ne bo več enaka po celem koritu. V 3 L tople vode zlijete približno 30 ml belila EasyCare.
4.2 Čisto krpo potopite v vodo z belilom, jo malo premešajte, nato pa s krpo korito nežno premažite po celotni površini, dokler ni čisto.
4.3. Korito splaknite in obrišite najprej z mokro gobico, nato pa še s suho. Priporočljivo je, da korita ne uporabljate naslednjih 30 min, da se v celoti dobro posuši.
5. Ko je korito čisto in suho, po celotni površini nanesete balzam, ki ga ravno tako najdete v setu za vzdrževanje EasyCare. Balzam nanesete po celem koritu, nato pa ga z navadno suho krpo še nežno vtrete in razporedite po celotni površini korita. Počakajte 5 min, nato pa s čisto suho krpo še enkrat celo korito obrišete.
6. Pomivalno korito pustite namazano z balzamom vsaj 6 ur pred ponovno uporabo, zato predlagamo, da se tega postopka lotite zvečer pred spanjem, saj bo tako balzam imel dovolj časa, da se vpije. Balzam bo korito zaščitil, da kamen nase ne bo vezal vode, kar bi povzročilo, da bi korito postalo lisasto. Zaščitna obloga, ki se bo ustvarila z balzamom, bo poskrbela tudi, da se bo na korito prijelo veliko manj umazanije, prav tako pa bo korito bolj gladko in voda bo lažje stekla iz korita. 

Celoten postopek si lahko ogledate v spodnjem videu, za lažje razumevanje pa lahko desno spodaj (CC) vklopite tudi angleške podnapise.

Odstranjevanje prask
Kaj pa narediti, če se na koritu pojavijo majhne praske, ki so se naredile, ko ste na korito odlagali lonce, krožnike, nože ali vilice? Tudi za to obstaja rešitev. Praske so lahko treh tipov:
- Če je kovina mehkejša od kamnitega korita, se je najverjetneje poškodovala kovina in ne korito, kar pomeni, da se korito da obnoviti.
- Če je kovina trdnejša od kamnitega korita, se je najverjetneje poškodoval zaščitni sloj korita korito, kar se tudi da rešiti.
- Če je kovina trdnejša od kamnitega korita in so praske globlje, se lahko poškoduje tudi kamnita osnova korita. Takšnih prask se ne da popraviti. Če ste kdaj imeli doma korito iz plemenitega jekla, so vam te praske najverjetneje precej znane.

V vsakem primeru poskusite s čiščenjem na tak način:
1. Najprej z magično gobico, ki ste jo namočili v vodo in detergent za pomivanje posode, poskusite z drgnjenjem korita odstraniti praske.
2. Če so praske še vedno vidne, uporabite premaz za zakrivanje prask ProCare. Na priloženo suho krpo nanesite premaz za velikost kovanca za 1 cent (5-8 mm).
3. S krpo nanesite premaz na mesto, kjer so vidne praske, nato pa dobro vtrite na površino korita dokler le te praske niso več vidne. Če želite, lahko ta premaz nanesete po celotnem koritu, da ga zaščitite v celoti.
4. Počakajte 5 minut, nato s čisto suho krpo ponovno podrgnite po koritu, kamor ste nanašali premaz.